I början av november fick Jonas Samuelsson på Rönne Trädgård ta emot pris för årets mest hållbara idé från Zinkgruvan Mining re:think. Förutom äran fick Jonas även motta en vinstsumma på 80 000 kronor.
Zinkgruvan Mining re:think är ett initiativ mellan Askersunds kommun och underjordsgruvan Zinkgruvan Mining, där målet är att främja lokalt företagande och entreprenörskap samt bygga ett samhälle som är rustat för förändringar. Det görs genom ett hållbart entreprenörsprogram som utvecklar både människor och företag inom kommunen.
Vinnaren av årets utmärkelse, Rönne Trädgård, finns i Rönneshytta en mil norr om Askersund startade redan 1929 och driver upp en stor del av sina plantor i egen växthusodling.
Stärkt som företagare
Företagets ägare, Jonas Samuelsson, har under 2024 deltagit i entreprenörsprogrammet för att stärka sig både affärsmässigt och personligt.
– Det är ett oerhört generöst program som erbjuds oss företagare inom Askersunds kommun. Deltagandet har varit kostnadsfritt och vi har enbart behövt bidra med vår tid och engagemang.
Han berättar vidare att medverkan inneburit olika slags workshops och övningar och att de som deltagit i programmet tidigare ökat sin omsättning med omkring 40 procent efter några år.
– Jag ser redan effekterna av mitt deltagande, att jag stärkt mig som företagare och ledare, vilket innebär att jag känner mig mindre stressad och mer strukturerad kring verksamheten. Dessutom har det varit en fin grupp av deltagare från olika branscher som jag kan samverka med.
Viktig för orten
Utdelningen av hållbarhetspriset skedde i samband med entreprenörsprogrammets avslutning där deltagarna fick presentera sin mest hållbara idé. Jonas förslag handlade om att visa på vinsterna med att renovera sina föråldrade växthus genom ett ekonomiskt bidrag.
– Jag ville visa vikten av att upprätthålla vår verksamhet eftersom det finns vinster att inhämta kring social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet. Vi är en mötesplats och kan erbjuda arbetstillfällen på orten, men för att det ska vara långsiktigt hållbart krävs att våra växthus renoveras i tid. Kortsiktigt gör vi också besparingar i uppvärmning och därmed också i utsläpp.
Av Cecilia Karlsson