Diplom till Lidköpingsodlare

Mia Jonson
Mia Jonson berättar att kungen frågade mycket om hennes verksamhet vid prisutdelningen. Foto: Thomas Svensson, Gastronomiska akademien

Mia Jonson som driver familjeföretaget Lilla Labäck, utanför Lidköping, har tilldelats Gastronomiska akademiens diplom med motiveringen ”för produktion av högkvalitativa grönsaker till många tacksamma mästerkockar i vårt land.”

– Att få mottaga utmärkelse från Gastronomiska Akademien är för mig både ett stort erkännande att det är värt att jobba för ekologiskt och kvalitet, säger Mia Jonsson.

Gastronomiska akademien bildades år 1958, på initiativ av Sten Broman, Fritiof Nilsson Piraten samt Tore Wretman och prins Bertil var en av akademiens ledamöter.

– Av 110 gäster på denna högtidliga tillställning med middag lagad av Tommy Myllimäki blev jag placerad på kungens högra sida. Det hade jag ingen aning om innan och hade noll chans att förbereda mig, så det var bara att ta det som det kom, berättar Mia och fortsätter.

– Kungen frågade mycket om vår verksamhet och det märktes att han tyckte om att prata om de gröna näringarna.

Kungen, Carl XVI Gustaf är ledamot och innehar akademiens tallrik nummer 17.

– Han är, som han säger, ”en arbetande medlem” av denna akademi, då han har ett stort intresse för svensk ­gastronomi, tillägger Mia Jonson.

Gastronomiska akademiens syfte är att värna om och verka för Sveriges gastronomiska kultur och utveckling. Därför delar de kontinuerligt ut medaljer, diplom, pris och stipendier samt anordnar seminarier inom det gastronomiska området.

Av Cecilia Karlsson