Örebroforskaren Magnus Westling vill återinföra gamla bortglömda grödor på menyn. Framförallt har han siktat in sig på gråärtan som odlades i Sverige redan på stenåldern, men som delvis glömts bort.
Magnus Westling har nyligen disputerat i måltidskunskap på Restaurang- och hotellhögskolan vid Örebro och i sitt arbete har han utvecklat modeller som för-enklar arbetet med nya råvaror – från gröda till konsument eller gäst. Bland annat har han tagit fram recept där gråärtor spelar huvudrollen: gråärtsrullar, färs på gråärt samt mandelmassa där hälften av mandeln bytts ut.
Han har även undersökt hur nya grödor kan introduceras på bred front i samarbete med offentlig verksamhet och livsmedelsindustrin.
– Vi behöver odla med större mångfald för att klara ett för-ändrat klimat, men också för att få en variation av smaker. Min forskning fokuserar på ett hållbart livsmedelssystem som samtidigt främjar en gastronomisk utveckling, säger han.
Källa: Örebro universitet