För femte året i rad presenterar den ideella föreningen Svenska Musterier vinnarna i Must-SM och bland 70 tävlingsbidrag utsågs fem vinnare i fem tävlingsklasser.
Årets startfält var det största sedan tävlingen startade för fem år sedan. Samtidigt var det även det bästa året rent kvalitétsmässigt. Utan att veta vad och vilken äppelmust de smakar, poängbedömer jurymedlemmarna mustens utseende, doft och smak. Den must med högst poäng står som slutlig segrare. Vid lika poäng vinner den som fått högst smakpoäng.
I varje tävlingsklass utsågs även den bästa ”Kulturmusten”. ”Kulturmust” är en kvalitéts-stämpel för den svenska musten där äppelsorterna odlats i Sverige i minst 50 år.
– Kulturmust-märkningen är ett sätt att bidra till bevarandet av de gamla anrika äppelsorterna genom att göra svenska folket uppmärksamma på vilken smakskatt vi har i vårt land. Med sina ofta djupa och kraftiga aromer lämpar sig de här äppelsorterna ypperligt att göra äppelmust på, säger Kimmo, juryns ordförande tillika forskare, växtförädlare, dryckesutvecklare samt ledamot av Svenska Musterier.
Årets vinnare
• Äppelboden, Santana äppelmust – Klar sortren äppelmust
• Syninge Musteri, 100 procent äppelmust från Roslagen Aroma – Ej filtrerad sortren äppelmust
• Kiviks Musteri, Björn Ranelid Paradismust 2021 – Klar äppelmust av flera sorter
• Rörumsro Frukt & Must, Gårdens Vinteräpple – Ej filtrerad äppelmust av flera sorter
• Bergströms Lilla Musteri, Mousserande äppelmust – Innovativa drycker där äppelmust utgör huvudingrediensen
Bästa Kulturmust
• Kiviks Musteri, Gravensteiner – Klar sortren äppelmust
• Rörumsro Frukt & Must, Ingrid Marie – Ej filtrerad sortren äppelmust
• Kiviks Musteri, Cox Orange, Holsteiner Cox Äppelmust – Klar äppelmust av flera sorter
• Norrtelje Musteri, Skånska vinteräpplen Belle de Boskoop, Ingrid Marie – Ej filtrerad äppelmust av flera sorter
• Norrtelje Musteri, Ingrid Marie & havtorn – Innovativa drycker där äppelmust utgör huvudingrediensen.
Källa: Kiviks Musteri