Samarbete för att minska livsmedelsförluster

Jordbruksverket utlyser 18 miljoner kronor till samarbetsprojekt mellan minst två parter, som syftar till att minska livsmedelsförluster av rotfrukter, potatis, lök och huvudkål för att stärka en robust livsmedelskedja. Det kan till exempel handla om produktutveckling, metoder, nya affärsmodeller och lösningar, utvecklad processteknik och lagringsmetoder, samordning av lager, distribution, logistik eller försäljning för att hitta nya sätt att nå ut till konsumenter.

Bakgrunden till utlysningen är att Jordbruksverket i flera studier har visat att betydande mängder rotfrukter, potatis, lök och huvudkål inte går vidare i livsmedelskedjan för att bli mat utan sorteras bort eller kasseras. Ur ett beredskapsperspektiv kan dessa råvaror vara ett viktigt tillskott i en krissituation, då de går att lagra och förädla för att kunna konsumeras under en längre tid.

Stödet går att söka fram till den 20 oktober via Jordbruksverkets e-tjänst.

Källa: Jordbruksverket

Läs mer på www.jordbruksverket.se under stöd/utlysningar & upphandlingar