Fyra bärodlare får pris för sina moderna och väl utvecklade odlingsmetoder och för att de odlar bär av högsta kvalitet. Under Hagdalsdagen i början av februari fick följande bärodlare ta emot diplom för utmärkta insatser för att främja östgötsk matkultur:
Andreas Kronhed, Ombergsboden, Heda, Ödeshög
Motivering: ”För tunnelodling av flera sorters hallon för lång säsong.”
Claes Pettersson, Skedevi gård, Fornåsa
Motivering: ”För mångårig jordgubbsodling med flera sorter för lång säsong.”
Anton Pettersson, Skedevi, blåbärsodling, Fornåsa
Motivering: ”För odling av blåbär som komplement till gårdens jordgubbar.”
Inger Bjugård och Tor Nyberg, Väversunda Bärodling, mellan Ödeshög och Vadstena
Motivering: ”För kreativ odlingsteknik och brett bärsortiment”.
Hagdalsakademin stödjer östgötsk konst och hushållning, gastronomi och hälsa och har 14 ledamöter som årligen utser pristagare som utmärkt sig inom något eller några av de områden som akademin värnar om.
Källa: Hagdalsakademin