Svegro, odlare av färska örter investerar i ett nytt växthus på Färingsö utanför Stockholm. I det nya, automatiserade växthuset planeras en odling av 2,2 miljoner sallatshuvuden årligen.
Konsumtionen av sallat i Sverige är cirka 5,5 kilo per person och år. Endast 40 procent av all sallat som konsumeras är odlad i Sverige och då främst under sommarhalvåret. Under övriga månader importeras sallat framför allt från Spanien, men även från andra länder i södra Europa vilket medför långa transporter.
– Många är medvetna om att användandet av kemiska bekämpningsmedel är större för importerad sallat än den svenska. Korta transporter samt vikten av svensk livsmedelsproduktion är andra anledningar till att konsumenter väljer svenskt. Med det nya växthuset på plats kan vi odla cirka 2,2 miljoner sallatshuvuden om året, vilket motsvarar cirka tio procent av den svenska marknaden exklusive isbergssallat. Att vi framöver kan leverera ännu mer svenskodlad sallat varje dag, hela året, ser vi som en stor framgång, säger Kristin Orrestig, vd på Svegro i ett pressmeddelande.
Källa: Svegro
Svegros nya växthus
- Storlek: 4 200 kvadratmeter
- Produktionsstart: Det nya växthuset beräknas stå klart hösten 2024 och produktionen ska vara i gång till våren 2025.
- Projektinvesteringar: Växthus, odlingsutrustning, belysning, såmaskin, skördestation, packutrustning och tillhörande transportband.
- Automation: Fullt automatiserat odlingssystem byggt för sallat. Plantan transporteras genom växthuset från sådd till skörd och i sista steget kvalitetssäkras produkten och berörs då för första gången av mänsklig hand.
- Klimatavtryck: Genom odling med förnybar energi, blir produkternas klimatavtryck lägre jämfört med importerad sallat.